ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – EFT

freedomΗ Ενεργειακή Ψυχολογία εστιάζει στο ενεργειακό σώμα του ανθρώπου και θεωρεί ότι συνυπάρχει με το υλικό και το ψυχονοητικό του σώμα.

Το σώμα μας λειτουργεί μέσω ενός περίπλοκου ενεργειακού σύστηματος δονήσεων το οποίο δημιουργεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που κυλά και ρυθμίζει την ισορροπία και την υγεία του.  Όπως κάθε αρνητικό συναίσθημα  δημιουργεί στο σώμα δονήσεις που μπορεί να διαταράξουν την χημεία, την ενέργεια και την ισορροπία του, με τον ίδιο τρόπο, οποιοδήποτε “μπλοκάρισμα” στο ενεργειακό μας σώμα δημιουργεί διαταραχές σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

Η Ενεργειακή Ψυχολογία χρησιμοποιεί απλές και σύντομες τεχνικές που εστιάζουν στο ενεργειακό μας πεδίο για να  αποφορτίσουν την ενέργεια που συνδέεται με επιβλαβή συναισθήματα τα οποία εγκλωβίζουν τη ζωτική μας ενέργεια και προκαλούν δυσλειτουργίες και ασθένειες σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

To ΕFT (Emotional Freedom Technique) θεωρείται σήμερα η πιο διαδεδομένη μέθοδος Ενεργειακής Ψυχολογίας. Στα Eλληνικά μεταφράζεται ώς “Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης”. Ο ιδρυτής της τεχνικής αυτής, Gary Graig, την  ονομάζει τεχνική “συναισθηματικού βελονισμού χωρίς βελόνες”. Είναι μια απλή μέθοδος που δεν χρησιμοποιεί βελόνες ή κάποιο εργαλείο που παρεμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό. Δανείζεται στοιχεία από την θεωρία των μεσημβρινών της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, χρησιμοποιεί τεχνικές NLP (Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού) και στηρίζεται στην μέθοδο TFT (Ενεργειακή Μέθοδος Νοητικού Πεδίου) που ανέπτυξε την δεκαετία του ΄80  ο κλινικός ψυχολόγος Roger Callahan.

Ο ίδιος ο πελάτης,  με την καθοδήγηση του συντονιστή, εφαρμόζει με τις άκρες των δακτύλων του  ελαφριά χτυπηματάκια σε περιοχές του προσώπου και των χεριών του από τα οποία περνούν μεσημβρινοί. Η τεχνική συνοδεύεται από λεκτικές δηλώσεις οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με το συναίσθημα και το πρόβλημα του κάθε ανθρώπου.

Το EFT είναι ακίνδυνο και όταν εφαρμόζεται σωστά, γίνεται εξαιρετικό εργαλείο συναισθηματικής αποφόρτισης με άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη συνεδρία.  Συνδιάζεται θαυμάσια με πολλές θεραπευτικές μεθόδους της κλασσικής ιατρικής. Εφαρμόζεται με επιτυχία σε διαταραχές υγείας και σωματικές ενόχλησεις που έχουν συναισθηματικό υπόβαθρο και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην μείωση του άγχους, των φοβιών και των κρίσεων πανικού.

Σε μια συνεδρία EFT, εάν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά και άλλες μέθοδοι Ενεργειακής Ψυχολογίας, όπως MR-EFT, BSFF, TAT, Psych-K, κ.α

___________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένας συντονιστής EFT δεν θεραπεύει ψυχικές ασθένειες, δεν συνταγογραφεί, ούτε ακολουθεί τα ιατρικά πρωτόκολλα θεραπείας των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας. Tο EFT μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους συναισθηματικής αποφόρτισης και σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχοθεραπευτή ή του γιατρού σας.

 

Αφήστε Σχόλιο

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά | κανένα στοιχείο σας δεν θα δημοσιευτεί